Anasayfa > Haberler > SMD Dizgi Üretkenliğini Arttırmada Otomasyon ve Verimliliği Harmanlamak
SMD Dizgi Üretkenliğini Arttırmada Otomasyon ve Verimliliği Harmanlamak

Ürün geçişi gibi görevlerle ilgili zahmetli manuel prosedürler, SMD montajı yavaşlatabiliyor ve daha kötüsü hat duruş sürelerini uzatabiliyor. Verimliliği ve esnekliği artıran gelişmiş otomasyon ile özelliklerin harmanlanması şimdi insan müdahalesini en aza indireriyor. Bu sayede üretkenliğiniz şaşırtıcı ölçüde artıyor.

 

YAMAHA İLE DAHA AKILLI DÜNYAYI İNŞA ETMEK

Akıllı “şeyler” artık hayatın dokusuna işleniyor. Üst düzeyde otomatikleştirilmiş üretim, cihazlar, binalar, araçlar ve endüstriyel kontroller. Her çeşit ekipmana dahil edilecek çok çeşitli üniteler, uygun bir maliyet ile üretmenin anahtarı haline geldi.

Yüksek hızlı SMD yüzeye montaj hatlarına yüklemelerde ve ürün geçişlerinde insan müdahalesini en aza indirmek, hataları, gecikmeleri ve makineler durdurulduğunda verimsiz zamanı ortadan kaldırmak için kritik öneme sahiptir. Üreticilerin tipik olarak endüstriyel, iletişim, tıbbi ve gelişmiş otomotiv kartları gibi ürün çeşitliliğinin olduğu Avrupa’da, ürün değişimleriyle ilişkili iş yükünün azaltılması üretkenliği de önemli ölçüde artırıyor.

 

Ürün değişimi sırasında ihtiyaç duyulan kurulum ayarlamalarını en aza indirmek için üretim yönetimi yazılımının bir kombinasyonunu ve ekipmanın kendisinde yerleşik ek özellikleri kullanarak çeşitli yaklaşımlar etkili olabilir. Bunlar, dizgi kafalarının değiştirilmesi gibi zahmetli görevlerin ortadan kaldırılması, destek pimlerinin ayarlanması gibi prosedürlerin otomatikleştirilmesi ve komponent malzeme makaralarının yenilenmesi gibi rutin görevlerin durmadan anında yapılmasına olanak tanıyan yenilikler gibi çeşitli işgücü tasarrufları sağlayabilir.

 

ÜRÜN GEÇİŞLERDE İŞ YÜKÜNÜ AZALTMA

Üretim çizelgeleri oluşturmak ve ekipman kullanımını optimize etmek için yazılım araçlarını kullanmak çok önemlidir. Bir ekipman satıcısı tarafından sağlanan araçlar, SMD printer, dizgi makineleri ve kalite inceleme gibi hattaki önemli makineler üzerindeki kontroller bir arada toplanabiliyorsa özellikle yardımcı olabilir. Bunlar, birden fazla farklı ürün oluşturmaya uygun besleyici konfigürasyonları oluşturmak için genel üretim gereksinimlerini ve belirli hatların ve bireysel makinelerin yeteneklerini göz önünde bulundurabilir. Uygun planlama, herhangi bir vardiyada ihtiyaç duyulan değişiklik sayısını en aza indirebilir ve bu nedenle duruşları ve insan müdahalesini önleyebilir. Yamaha’nın YSUP akıllı fabrika yazılımında bulunan programlama ve çizelgeleme araçları, üretim yardımı ve M2M işbirliği gibi çeşitli paketler mevcuttur.

 

Bununla birlikte, makine durmalarını başarılı bir şekilde en aza indirmek ve üretkenliği artırmaya devam etmek istiyorlarsa, üreticilerin ek araçlara ihtiyaçları vardır. Ne zaman yeni bir kurulum, bir dizgi makinesinin özel komponentleri dizmek için farklı bir dizgi kafasıyla donatılmasını gerektirdiğinde veya besleyici feeder değiştirilmesi veya basitçe yenilenmesi gerektiğinde bazen bir makine veya bazen tüm hattın uzun süre durdurulmasını beklemek gerekebilir. Bu işlemleri daha hızlı tamamlamak için üretici firmalar genelde tecrübeli ve yetenekli operatör arayışı içinde olurlar.

 

Bu sorunu çözmek için çeşitli yaklaşımlar vardır. Birçok dizgi makinesi hat içinde art arda çalışabilir, her makineye farklı malzemeleri dizmesi için setup ayarlamaları yapılabilir. SMD pasifleri gibi küçük, sık kullanılan parçaları yerleştirmeye adanmış bir çip atıcı, daha geniş bir komponent yelpazesini işlemek için esnek bir dizgi makinesinin yanına kurulabilir. Bu şekilde farklı malzeme çeşidine ayrı tip makine almak demek, ekipmana ekstra yatırım yapmak ve fabrikada ekstra alan ayırmak demektir.

 

Makine yatrımına ayrılacak paranın ve metrekarenin değerli olduğu durumlarda, üreticiler tüm montaj dizgisi ihtiyacını karşılamak için tek, esnek bir montaj cihazı kullandığında karlılığını arttırabilir. Yamaha, esnekliği artıran ve geleneksel olarak zaman alan manuel müdahale gerektiren süreçleri otomatikleştiren yeni özelliklerle YRM20 yeni nesil mounter’ı geliştirdi.

 

Bu montaj cihazı, Yamaha’nın artık yüksek hızlı döner RM kafasıyla daha da fazla üretkenlik sağlayan tek kafalı çözüm konseptini kullanır (şekil 1). Bu kafa 115.0000 cph’de çalışır ve 0201 mm SMD yongalarından 12 mm x 12 mm ve 6,5 mm yüksekliğe kadar olan parçalara bileşenleri yerleştirebilir. Yani RM döner kafa, büyük LED’ler ve çip ölçekli paket (CSP), dörtlü düz paket (QFP) ve ince küçük anahat paketi (TSOP) dahil olmak üzere popüler IC stilleri gibi bileşenlerin son derece yüksek hızda yerleştirilmesine olanak tanır. Ayrıca, parçaları yüksek hızda dağıtan ve doğru alım sağlayan RM kafasıyla çalışmak üzere optimize edilmiş yeni besleyiciler de vardır.

SMD Dizgi Üretkenliğini Arttırmada Otomasyon ve Verimliliği Harmanlamak

Şekil 1. Yüksek hızlı döner RM kafası, geniş bir komponent yelpazesi için yüksek hızlı yerleştirme sağlamak üzere tek kafa konseptine yeni ufuklar açıyor.

 

Ek olarak, Yamaha’nın evrensel HM kafası, elektrolitik kapasitörler, ball grid kılf (BGA) IC’leri ve çeşitli konektör türleri gibi daha büyük parçaları içerecek şekilde komponent yelpazesini yepyeni bir seviyeye genişletiyor. Üçüncü bir seçenek olan ultra esnek FM kafası, garip şekilli (odd-shape) malzemeler ve 55 mm x 100 mm x 30 mm yüksekliğe kadar olan parçalar dahil olmak üzere daha da geniş bir aralığın ihtiyaçlarını karşılar. Şekil 2, her bir kafanın işleyebileceği tipik bileşen tiplerini göstermektedir.

SMD Dizgi Üretkenliğini Arttırmada Otomasyon ve Verimliliği Harmanlamak

Şekil 2. 115.000 cph RM kafası ve diğerleri, yüzeye monte komponent türlerinin gamını gösteriyor.

 

YRM20 SMD dizgi makinesi, kullanıcılara aynı anda iki kafa çalıştırma esnekliği sağlayan tek kirişli ve çift kirişli yapılandırma seçenekleriyle sunulur. İki kafalı bir kurulumla mümkün olan verimi en üst düzeye çıkarmak için Yamaha, efsanevi SİGMA modelinin yüksek hızlı dizgi makinesi ailesinde kanıtlanmış Overdrive hareket teknolojisini YRM20 bünyesinde birleştirdi. Overdrive teknolojisi, iki kafanın minimum girişimle birlikte çalışmasını sağlayarak üretkenliği artırır (şekil 3). Yine SİGMA teknolojisiyle geliştirilen YRM20’nin çift aşamalı konveyörü, PCB desteğini daha üst seviyelere iyileştirir ve 510 mm genişliğe kadar olan panelleri yüksek hızda işleyerek geçiş süresini önemli ölçüde azaltır.

 

Şekil 3. Yamaha’nın SİGMA ailesinden Overdrive hareketi, iki yerleştirme kafasının bağımsız olarak çalışabilmesini ve verimli bir şekilde etkileşime girebilmesini sağlar.

 

GEÇİŞLERİ OTOMATİKLEŞTİRME 

Ürün değiştirme sırasının çeşitli yönlerini otomatikleştirmek, hem insan müdahalesini azaltmada, he zamandan tasarruf etmede ve hem de hataları ortadan kaldırmada etkilidir. Otomatik program değiştirme, operatörleri yüklemek için doğru programı aramaktan kurtarır ve bunun yerine üretilecek bir sonraki kartın barkodunu tarayarak doğru yerleştirme makine programını alır. Güçlendirilmiş bir takımlama dizisi (tooling) ile kullanıldığında, otomatik program değiştirmeyi ve malzeme dizme sırasında PCB’yi desteklemek için gerekli pinleri yükselten otomatik push-up pin değişimini birbirine bağlamak, geçiş sırasındaki zahmetli başka bir manuel görevi ortadan kaldırır.

 

YRM20 ile Yamaha, en büyük IC’ler ve konektörler gibi tipik olarak tepsilerde sunulan parçaları işlemek için üründen ürüne kesintisiz geçiş konseptini bir başka seviyeye genişletiyor. eATS30 kesintisiz tepsi besleyici, bu komponentleri sürekli olarak besler ve makineyi durdumadan tepsi malzeme doldurma imkanı tanır. Tek bir tepsi malzemeleri paleti veya 10 palet içeren eksiksiz bir magazin, makineyi durdurmadan yerleştirilebilir, böylece üretkenliği önemli ölçüde artırır.

 

SONUÇ

Dizgi kafalarını değiştirmek gibi zahmetli ekipman kurulum ayarlamalarını azaltarak ve kesintisiz malzeme yenilemesini tepsi bileşenlerinin yanı sıra makaraları da içerecek şekilde genişleterek, rutin faaliyetlere insan müdahalesi büyük ölçüde azaltılabilir. Avantajlar arasında daha az hata ve daha fazla ekipman çalışma süresi yer alır ve her ikisi de artan üretkenliğe katkıda bulunur.

 

Bu sıradan görevlerde deneyimli operatörlerin işlerini rahatlatmak, herhangi bir zamanda meydana gelebilecek beklenmedik duruşların nedenlerini hızlı bir şekilde teşhis etme ve iyileştirme gibi insan becerilerine ve muhakemelerine kritik derecede bağlı olan rollere odaklanmalarını sağlar. Yamaha’nın QA Option yazılımı gibi, insan deneyiminin faydalarını ve gelişmiş otomasyonu nihai hedef doğrultusunda bir araya getiren ek araçlar mevcuttur: sürekli artan üretkenlik.

 

Daha fazla bilgi için lütfen https://smt.yamaha-motor-im.de/ adresindeki web sitesini ziyaret edin.

Yamaha Robotics, Electronica 2024’te Devrim Niteliğinde Denetim Çözümlerini Sergiliyor

Kızılötesi Termal Kameralarla Elektronik Devrelerde Sorun Tespiti

Solar Enerji Yatırımlarında Junction Box’ların Önemi